Prehranska in zdravilna moč
Image1\

Kisava s cvetnim prahomNa osnovi ugotovitev študijske skupine, ki je pred leti v organizaciji Posoškega razvojnega centra delovala na Tolminskem in je raziskovala prehranske in zdravilne lastnosti sirotke in kisave ter možnosti prodaje, sta tako sirotka kot kisava izjemno dobrodejni pijači za krepitev in razstrupljanje organizma, o čemer priča tudi tradicionalno izročilo s Tolminske in drugih gorskih območij, kjer je (bila) mlečna živinoreja bistveni vir prehrane in obstoja.

Sladka skuta je krepka, lahko prebavljiva beljakovinska hrana, ki krepi odpornost ter jača telo. Zelo dobrodejna je za prebavila oziroma je v pomoč proti malodane vsaki težavi z njimi. Uživamo jo kot sestavino obrokov, terapevtsko pa samostojno z dodatkom zelišč in lanenega olja. Podobno velja za slano skuto, le da je njen učinek še močnejši.

Sirotka je krepčilna tekoča hrana, ki uravnava presnovo in pospešuje razstrupljevalne in čistilne procese v telesu, saj spodbuja delovanje ledvic, jeter in žolčnika. Zaradi visoko kakovostnih beljakovin in drugih sestavin omogoča hitrejšo obnovo celic. Posebno zaradi vitamina B2 in albuminov sirotka dejavno sodeluje v presnovi maščob, zato redno uživanje sirotke v kombinaciji z gibanjem omogoča zmanjšanje odvečnih zalog telesne maščobe. Sirotka je blago odvajalna in zelo dobrodejno vpliva na prebavila, zaradi laktoze pa spodbuja razvoj zdravju koristne mikroflore v debelem črevesu in s tem posledično vpliva na splošno izboljšanje počutja ter povečuje telesno odpornost.

Kisava učinkuje podobno kot sirotka, le da je zaradi odsotnosti sirotkinih beljakovin njen hranilni učinek manjši, zaradi prisotnosti mlečne kisline in mlečnokislinskih bakterij pa izstopa po zdravilnih lastnostih. Kisava bolj kot sirotka spodbuja odpornost telesa in ima izrazito čistilno delovanje. Močneje spodbuja delovanje ledvic in jeter ter pospešuje izločanje presnovnih produktov oziroma strupov iz telesa. Spodbuja prebavo, pospešuje presnovo ter ob rednem uživanju pomaga vzpostaviti zdravju koristno črevesno mikrofloro. Kisava učinkuje razkuževalno, protibakterijsko in protiglivično.
Zato je priporočljivo redno uživanje kisave, saj je odlično sredstvo za preventivo pred okužbami vseh vrst. Grgranje kisave lajša težave zaradi vnetega grla in angine, redno uživanje kisave pa krepi odpornost sluznice dihal ter tako bistveno zmanjšuje možnost okužb in prehladov.
 

zynga chip satışı zynga chip satışı zynga chip satışı zynga chip satışı zynga chip satışı zynga chip satışı zynga chip satışı zynga chip satışı zynga chip satışı zynga chip satışı